Nis 07
Pinhan - Elif ŞafakSabahları haylaz, geceleri ise sıkıntı deryalarında boğulan; doğuştan iki başlı, doğuştan iki bedene ve iki ruha sahip olan bir çocuğun; elmaların güzelliğine aldanıp girdiği ve gönlün nereyi gösterirse o yöne git diyen Durribaba’nın türbesine attığı adımla çıktığı yolculuğun hikayesidir Pinhan.
Türbede geçirdiği yıllardan sonra gönlünün doğrultusunda İstanbul’da kendi gibi iki başlı bir mahalle bulur. Dört kapısından dört rüzgar giren bu mahallenin eski adı Akrep Arif yeni adı ise Nakş-ı Nigardır. Fakat bu iki isim birbirlerini hiç sevmezler de. Bir bayram sabahı başlayan kavgalarını sadece ve sadece mahallenin kendileri gibi ikibaşlı olan Pinhan bitirebilirdi. Giriştiği bu savaşın sonunda Pinhan vücudunda yolculuğa çıkar; kendi içindeki insanlarla savaşır, yıllardır yakasından düşmeyen bu utancı içindeki herkese gösterir ve kendini bulur.
Okumaya devam »Şub 23
Yüreğim Seni Çok Sevdi - Canan TanAslı ve Murat’ın çok tanıdık gelen hikayesi. Belki çok sıradan bir aşk öyküsü ama zaten okunabilirliği kılan da biraz bu sıradanlık. “Evet ben de yaşadım, hep böyle olur, belliydi zaten…” gibi cümleleri okudukça kurabileceğiniz türden bir roman. İstanbul, Bursa ve Amerika üçgeninde asla kavuşamayan bir çiftin hikâyesi anlatılan.
Gerçeği söylemek gerekirse Canan Tan’ın dilini çok basit buldum. Cümleler seçilirken pek de özenilmemiş, iş bana biraz aceleye getirilmiş izlenimi verdi. Yazarın henüz başka bir kitabını okumadığım için dili hakkında uzun uzadıya yorum yapmayı pek doğru bulmuyorum. Ancak bu roman için “yalın” ya da “sade” sözcükleri yerine aklıma “basit” den başka tanımlama gelmiyor. Biraz Duygu Asena kokusu aldığımı da eklemek istiyorum. Yazarın etkilenip etkilenmediğini bilemem ama bence çok fazla ortak noktaları var.
Okumaya devam »Kas 10
Tanios Kayası - Amin MaaloufMaalouf, 1993 yılında yayınlanan ve kendisine Goncourt Ödülü’nü kazandıran bu romanını gerçek bir öyküden esinlenerek yazmış. 19. yy’da Ebu-keşk Maalouf adında biri bir patriği öldürmüş ve ardından oğluyla birlikte Kıbrıs’a sığınmıştır. Ancak buradayken emirin bir hafiyesi tarafından kandırılarak memleketine geri getirilip idam edilmiştir.
Yazar, bu gerçek öykünün merkezliğinde romanın geri kalanını kendini inceden hissettiren mistik bir hava eşliğinde tamamen kurmaca şeklinde oluşturmuş. Ancak bunu o kadar ustaca yapmış ki olayların kurgusu, ince detayların ele alınışı, mekân betimlemeleri ve eski bir hikâyeyi anlatırken kendisine dayanak noktası oluşturan başvuru kaynaklarının aktarımı karşısında -ki bunlar da bu kurmacanın birer parçaları- kendinizi bir kurmacanın çok daha ötesinde bir yerlerde bulabilirsiniz.
Okumaya devam »Eki 27
Antipsikiyatri - Kemal Sayar & M. H. TürkçaparAntipsikiyatri, psikiyatri bilimine eleştirel bir gözle bakan hareketin adıdır. Bu kitapta 1960′lı yılların başında ortaya çıkan antipsikiyatri akımının öncülerinin karşıt tezlerini okuyacak ve böylelikle psikiyatri biliminin eksiklerini ve yanlışlarını farkedebileceksiniz. Antipsikiyatri kitabı, bir genel bilgi kitabıdır. Konuyu oluşturan yaklaşımların genel bir özetini vererek bu konuyla ilgilenen okuyuculara yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Kitap; R. D. Laing, Thomas Szasz, İtalyan deneyi, David Cooper ve Fransız antipsikiyatrisinin genel başlıklarını inceleyerek, kitabın yazarlarının yorumlarıyla kafanızda antipsikiyatrinin genel hatlarını çizmeye çalışmaktadır.
Okumaya devam »Eki 13
Ne Var Ne Yok? - Vladimir Mayakovski“Ne Var Ne Yok?” Mayakovski’nin bir günde yaşadıklarının senaryo haline getirilmiş öyküsüdür. Yazar, kitabında yaşamın en uç ayrıntılarını bizim göremediğimiz bir gözle hayal gücünün doruğunda kaleme dökmüş ve fantastik sinemanın en iyi senaryo örneklerinden birini insanlığa bahşetmiştir. Fakat kapitalizmin gölgesinde sürüp giden komünist Rus rejiminin, ekonomik göstergelerin sinema sanayisine bu senaryonun fazla kârlılık getiremeyeceğini ve saçma sapan yazıların hayatın gerçeklerini yansıtamayacağını sebep göstermesi fantastik sinemaya gönül veren bir yönetmenin bu senaryoyu bir başyapıta dönüştürmesine engel olmuştur.
Mayakovski kitabın ön sözünde sinemaya bakışını şöyle anlatmaktadır: