PS3 işlemci olarak Sony,Toshiba ve IBM ortak yapımı olan ve multi-core (çoklu çekirdek) mimarisine sahip yeni jenerasyon Cell mikro işlemcisini kullanıyor. Özellikle sayılsal işlem gücü bakımından dünyanın en güçlü mikro işlemcisi sıfatına ise şimdididen sahip durumda.
Cell, IBM'in PowerPC mimarisini kullanan bir 1 Ana çekirekten (PPE) ve bunun yanında 8 adet yardımcı çekirdekten (SPE) oluşuyor. PPE ve tüm SPE'lerin çalışma frekansı Ps3'te 3.2 GHZ olarak atanmış. PS3'te 8 adet SPE'den biri kullanım dışı bırakılırken 7. SPE PS3'ün işletim sistemi için rezerv edilmiş bulunuyor. PPE'nin L2 ön belleği 512Kb ve bir adet VMX Vektör ünitesine sahip. SPE'lerden her birinin ise 256Kb local belleği bulunuyor ve tüm SPE'ler birbirleriyle oldukça hızlı şekilde iletişim kurabilecek şekilde birbirlerine Element Interconnect Bus ile bağlı durumdalar.
Ps3'ün teorikte açılanan toplam kayar-nokta performansı (floating point performance) 2.18 TFLOPS. Bu değer, PS3'ün işlemci ve grafik işlemcisinin toplam gücü iken Cell tek başına 204 GFLOPS'luk bir güce sahiptir.
Ps3 Hafıza olarak toplamda 512 MB'lık bir hafızaya sahip ve 2 parça 256 MB hafızadan oluşuyor. İşlemci çalışma frekansıyla aynı hız değerine (3.2 GHz) sahip olan 256 MB'lık XDR DRam sistem için atanmış durumda Bunun yanında grafik işlemcisinin kullanımı için, bellek arayüzü olarak 256 MB'lık bir GDDR-3 video-ram'ine sahip. GDDR-3'ün çalışma frekans hızı ise 700 MHz.
PS3, grafik işlemcisi olarak Nvida'nın özel olarak tasarladığı RSX adı verilen grafik çipini kullanıyor. 550 MHZ hızında ve 128-bit pixel işleme yeteneği sahip. 1.8 TFOPS gücünde ve günümüzün en gelişmiş video arayüzü olan HDMI 1.3 ile dijital video çıkışı sunuyor. RSX, kendine atanmış olan 256MB'lık GDDR-3 yanında gerektiğinde 256 MB'lık sistem hafızası olan XDR'ida kullanımına katabiliyor. Son özellikleri ise halen açıklanmış değil. Yapılan açıklamalara göre Rsx, Nvida'nın şimdiye dek yapmış olduğu en komplike grafik çipi ve Cell ile birlikte senkronize çalışabiliyor.
PS3 ile birlikte gelen diğer bir yenilik ise Sony'nin önderlik ettiği yeni jenerasyon optik disk formatı olan Blu-ray. Ps3 optik sürücü olarak 2x hızında Blu-ray sürücü kullanıyor. Bu çift katmanda toplamda 50 GB'a kadar veri okunabilmesi anlamına geliyor. Önceki nesil optik disk formatları olan CD ve DVD diskler ise PS3'ün blu-ray sürücüsünde yine okunabilir durumda olacaklar.
Ps3 konfigürasyon şeçimine bağlı olarak 20GB veya 60GB'lık 2.5" SATA sabit diske sahip. Bunun yanında Tokyo Game Show'da Sony'nin yapmış olduğu açıklama ile her 2 modelde HDMI çıkışa sahip olarak piyasaya sürülecek. Daha önce yapılan açıklamalarda sadece 60Gb'lık modelde HDMI çıkış bulunacağı belirtiliyordu. Konsol 1080p'de (1920*1080px) dahil olmak üzere HDTV çözünürlüklerine destek veriyor. Hdmi çıkış yanında 1 adet analog çıkışa ve bir adet dijital ses çıkışına sahip. Gigabit ethernet (10/100/1000 Mbps) her 2 konfigürasyonda standart olarak yeralıyor.
20GB'lığa nazaran, 60 GB'lık modelde yeralan diğer farklılıklar; Wi-fi desteği ile birlikte konsolun ön bölmesine yer alan Memory Stick, Sd ve Compact flash kartları okuyabilen bir kart okuyucaya sahip olması.
PS3'te bunlar dışında Bluetooth 2.0 desteği bulunuyor Kablosuz bağlantı arayüzü olarak bluetooth kullanan PS3 kontrolleri (SIXAXIS) 7 adete kadar yükseltilebiliniyor. Konsol 4 adette USB 2.0 girişine sahip.Konsolların kralı olduğu ispatlanmış durumda...