Antipsikiyatri, psikiyatri bilimine eleştirel bir gözle bakan hareketin adıdır. Bu kitapta 1960′lı yılların başında ortaya çıkan antipsikiyatri akımının öncülerinin karşıt tezlerini okuyacak ve böylelikle psikiyatri biliminin eksiklerini ve yanlışlarını farkedebileceksiniz. Antipsikiyatri kitabı, bir genel bilgi kitabıdır. Konuyu oluşturan yaklaşımların genel bir özetini vererek bu konuyla ilgilenen okuyuculara yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Kitap; R. D. Laing, Thomas Szasz, İtalyan deneyi, David Cooper ve Fransız antipsikiyatrisinin genel başlıklarını inceleyerek, kitabın yazarlarının yorumlarıyla kafanızda antipsikiyatrinin genel hatlarını çizmeye çalışmaktadır.
Bu akımın savunucularının yapmış oldukları sert eleştirilere zaman zaman siz de destek çıkacaksınız. Fakat buna rağmen her ne şartta olursa olsun psikiyatrinin gerekliliğini de kabul edeceksiniz.
Kitabın bir bölümünde Szasz, psikiyatride bir hastalık olarak kabul edilen şizofreni teşhisini alaylı bir dille şöyle ifade etmiştir:
Hezeyanlar: Bunların ne olduğunu biliyoruz. İsa’nın “Tanrı’nın Oğlu” olduğuna ve hala yaşadığına inanmak. Uygunsuz ve tuhaf davranışlar: Evet, bunu da biliyoruz. Pearl Harbour’a saldırmak ve Vietnam’ı işgal etmek. Varsayımlar (halüsinasyonlar): Burada da bir sorun yok. Ölülerle konuşmak veya çocukluğunda olmuş bir olayı akıl gözüyle görmek ve buna inamak. Hareketsizlik ve aşırı hareketlilik: Bu en kolayı. Dünya’nın bir ucundan kalkıp psikiyatriye gitmek veya gazete okurken uyumak.
Kitabın Künyesi
Adı: Antipsikiyatri Yazarı: Kemal Sayar & M. H. Türkçapar Yayınevi: Mavi Yayıncılık 1. Baskı Yılı: 1997 Sayfa Sayısı: 78 ISBN: 975-820-912-4