Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) , adından da anlaşılacağı üzere bir seçme sınavıdır. Seçilenler sınava girenlerin yaklaşık %15 ni oluşturduğuna göre, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) son tahlilde bir eleme sınavıdır. Üniversite giriş sınavı 1998 de ikili sınav sisteminden tekli sınav sistemine geçti ve 2006 yılına kadar ÖSS devam etti ve nihayet büyük tepkilerin sonucunda sınav sisteminin kapsamı değiştirilerek tüm konuları kapsayacak şekilde yeniden uygulamaya sokuldu. Gelin yeni sınav sistemine biraz daha yakından bakalım. YENİ SINAV SİSTEMİ NEDİR ? Geride bıraktığımız sınav sistemi gelmiş geçmiş en olumsuz sınav sistemidir. Bu anlamda bir çok belirsizlik olmakla birlikte, yeni sınav sistemi gerek amaç , gerek yöntem ve gerekse kapsam açısından çok daha olumludur. Yeni sınav sisteminin can alıcı noktalarını özetledikten sonra sınavın verisel boyutunu Test Teknik Dershanesinin hazırladığı broşürdeki bilgilere bırakacağım. Bu bilgileri kullanmama izin verdikleri için öncelikle Celâl Temel Bey’e teşekkür ediyorum.
Yeni sınav sistemi, soruları öğrencinin gördüğü tüm konulardan seçecek olması, eğitimin tutarlılık ilkesiyle uyuşuyor, dolayısıyla yapılan değişiklik olumludur. Eğer bunu yapmazsanız lise eğitiminin neden üç ya da dört yıl olduğunu/olacağını açıklayamazsınız. Çok açıktır ki lise eğitimi öğrenciyi üniversiteye hazırlar, yönlendirir ve meslek lisesi öğrencilerini ise bir an evvel hayata atılmalarını sağlar. Dolayısıyla, ya lisedeki konuları azaltacaksınız -ki doğrusu budur, bir dizi gereksiz konu ve konu parçası lise programında yer almaktadır ya da ne öğretiyorsanız onlardan soru soracaksınız, aksi taktirde öğrenciyi okula bağlayamazsınız…
Eğitime toplumsal bakma yerine politik bakılmasının sonucu olarak, 1999 yılından başlanarak sınavlarda psikoloji, sosyoloji ve mantık derslerinden soru sorulmadı, nihayet bunun yanlışlığı ortaya çıktı , kabul edilir bir uygulama olmadığı anlaşıldı ve yeni sınav sisteminde bu derslerden soru sorulmasına karar verildi ki olumlu bir değişikliktir.
Yeni sınav sisteminin öğrencinin alan dışı tercih yapmasını zorlaştırması doğrudur ve tümüyle engellenmemesi yanlıştır.
Orta öğretim başarı puanının sınava katkısının devam etmesi ve okulun sınavdaki ÖSS başarısına bağlı kılınması yanlıştır. Orta öğretim başarı puanının o okulun ÖSS başarısına bağlı olması öncelikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki fırsat eşitsizliğini biraz daha artırmaktadır.Bu uygulama, eğitim düzeyi düşük okullardaki öğrencilerin iki defa cezalandırılması anlamını taşır. Şayet orta öğretim başarı puanının kaldırılması sakıncalar getiriyorsa, hiç değilse sınava etkisi azaltılmalı ve eşit uygulanmalı. Şırnak’taki ya da Hakkâri’deki başarının düşük olmasının suçu orada yaşayanların değil devletin suçudur. Öyleyse devletin suçu , neden bölge insanına çektirilsin ki !?
YENİ ÖSS’NİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Sınav tek oturumda yapılacak, sınav süresi 195 dakika olacaktır.
Sınavda her adaya tek soru kitapçığı ve tek cevap formu verilecektir.
Sınavda 30’ar soruluk 8 testte toplam 240 soru yer alacaktır. Ancak bir adayın 6 testi, yani 180 soruyu yanıtlaması yeterli olacaktır.
Tüm adayların ortak derslerle ilgili ilk 4 testi yanıtlaması gerekirken, alan dersleriyle ilgili 4 testten 2’sinin yanıtlanması yeterli olacaktır.
İlk 4 testteki sorular Lise-1 konularına kadar olan ortak programdan, diğer 4 testteki sorular ise, Lise-2 ve Lise-3 alan konularından olacaktır.
musti
Konu: Geri: Öss nedir? Salı Mayıs 06, 2008 2:39 am
Bilgi İçin Sağol
kobra
Konu: Geri: Öss nedir? Çarş. Mayıs 14, 2008 12:10 pm
bişey ddeil musti...
admin
Konu: Geri: Öss nedir? Paz Mayıs 18, 2008 11:22 pm